Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Janne Virkkunen

Janne Virkkunen HVT:n vieraana 13.2.

Helsingin VanhojenTovereiden helmikuun kokouksen vieraaksi saapui Helsingin Sanomien emeritus päätoimittaja Janne Virkkunen.  Hän on kokenut ja arvostettu pitkän linjan journalisti, jolla on kokemusta toimimisesta myös kansainvälisesti. 

Virkkunen piti varsin laajan katsauksen lehdistön nykytilasta ja journalismin haasteista digitalisoituvassa mediamaailmassa. Haasteena on, että lännessä luottamus tiedotusvälineisiin on rapautumassa. Erityisesti USA:ssa on tapahtunut suuri muutos. Onneksi Suomessa tilanne on hiukan parempi. Printtimedian levikkiluvut ovat suorastaan romahtaneet. Levikin lasku koskee sekä päivittäistä uutislehtiä että aikakausilehtiä. Sillä on suora vaikutus lehtien talouksiin. 

Digitalisaation on ollut syvempi mitä aluksi arvioitiin ja se vain jatkuu. Se asettaa uuden haasteen journalismille. Tarvitaan vahvaa ammattitaitoa joka yhdistää analyysin ja uutiskerronnan. Journalismin täytyy kyetä välttämään Twitterin ohjauksen. Lehdistön on pakko uudistua mutta kuluttajien on myös oltava valmis maksamaan mediapalveluista. Digipalvelujen osuus yhä vain kasvaa. Maakuntalehdistöllä on ollut Suomessa erittäin merkittävä asema mutta senkin tulevaisuuden näkymät ovat varsin synkät.

 Virkkunen nosti esiin myös kaksi lehdistöä koskenutta viimeaikaista oikeustapausta. Toinen koski toimittajan saamaa langettavaa tuomiota, kun äärioikeistolainen poliitikko haastoi hänet kunnianloukkauksesta. Vasta Korkeinoikeus kumosi toimittajan saaman väärän tuomion vedoten Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin lehdistön vapaudesta. 

Helsingin Sanomien käymä oikeudenkäynti ns Viestikoekeskuksen uutisoinnissa on Virkkusen mukaan paljon vaikeampi ja monimutkaisempi tapaus. Se on tullut hyvin kalliiksi ja prosessi on vieläkin kesken.

Paikalle oli saapunut n 80 jäsentä ja alustuksen jälkeen syntyi erittäin vilkas keskustelu jossa mediamuutosta käsiteltiin hyvin monesta näkökulmasta. Tottakai keskustelussa nousi esiin myös yksi hänen tunnetuimpia ”tuotteittaan” eli osallistuminen keskeisesti ”Tamminiemen pesänjakajat” – kirjan aikaansaamiseen.