Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Euroopan parlamentin jäsen Eero Heinäluoma

Eero Heinäluoma: Venäjä häviää Ukrainan sodan

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma on vakuuttunut siitä, että Venäjä tulee häviämään Ukrainan sodan. Hän sanoi maanantaina 9.1. Pääkaupungin Wanhojen Tovereiden kokouksessa, että sodan häviämisen seurauksena diktatuurin hohto Venäjällä haihtuu ja sillä on varmasti seurauksia koko maailmassa. 

– Ukrainan sodassa Venäjän materiaalinen ylivoima alkaa tasoittua mitä pitempään sota jatkuu. Esimerkiksi Saksa, jota on arvosteltu suhtautumisesta Ukrainan sotaan, on ottamassa entistä isomman roolin Ukrainan avustamisessa. Saksa ei ole voinut unohtaa sitä, että se on vastuussa kahden maailmansodan aloittamisesta ja sen vuoksi maassa tunnetaan edelleen vastenmielisyyttä aseita ja sotaa kohtaan. Ajattelutapa on nyt kuitenkin normalisoitumassa, ja Saksan liittokansleri Olof Scholz on vakuuttanut, että Saksa tekee Ukrainan sodassa osansa yhdessä Yhdysvaltojen kanssa

Heinäluoman mukaan Venäjällä on aivan erilainen käsitys menneisyydestään kuin muilla mailla. Se ei ole hoitanut tilintekoa menneisyytensä kanssa, kuten Saksa joutui tekemään toisen maailmansodan jälkeen. Venäjällä on edelleen suuren kansakunnan itsetunto.

– Venäjän asevoimat on puna-armeijan suora jatke ja sillä on merkittävä rooli venäläisessä yhteiskunnassa. Armeijan lopettaminen järkyttäisi koko yhteiskunnan perusteita. Jos rauhan palauttaminen romahduttaa sen yhteiskunnan ja aiheuttaa väkivaltaisuutta ja epävakautta, se vaikuttaa koko maailmaan. Edessä on siis Venäjän valtiollisen ja poliittisen järjestelmän täydellinen remontti. Kuinka kauan siihen menee, sen ratkaisee viime kädessä Venäjän kansa. 

Heinäluoma muistutti, ettei EU ole sotilaallinen, vaan taloudellinen suurvalta. Turvallisuusulottuvuus on hänen mukaansa kuitenkin lähiaikoina tärkeä. Hän sanoi, että kun Ukrainan sota loppuu, EU:n ja Venäjän suhteet jäsennetään uudelleen. 

Teksti Annakati Mattila