Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Eeva Donner: Naisen ruumiin koskemattomuudesta

Heinäkuun 7. päivä 2016 18-vuotias madridilaisnainen kävelee aamuyöstä asuinpaikkaansa kohti juhlista. Hän on tullut juhlimaan Pamplonaan ottaakseen osaa sanferminesiin, härkäjuoksun juhliin. Juhlia on useita ja niissä sekä syödään että etenkin juodaan. Arvatenkaan hän ei ole selvin päin.

Äkkiä hänen kimppuunsa hyökkää viisi miestä, jotka raahaavat hänet lähimmän talon porraskäytävään. Seuraa joukkoraiskaus, jota yksi raiskaajista kuvaa ryhmän WhatsApp-ryhmää varten.

Tekonsa tehtyään miehet jättävät naisen ja vievät hänen kännykkänsä mukanaan. Naisen löytää jonkin ajan päästä pariskunta, joka vie hänet sairaalaan.

Nainen ilmoittaa poliisille raiskauksesta. Seuraa pitkä ja vaiheikas kuulustelu ja useita eri oikeudenkäyntejä. Annetaan ristiriitaisia tuomioita, joista surullisin on erään tuomarin ehdottama tuomio vain kännykän varastamisesta. Tuomioistuimet ovat myös erimielisiä siitä, oliko kyseessä ollenkaan raiskaus. Tätä perustellaan sillä, että uhri ei pannut vastaan, oli humalassa ja kevytmielisesti pukeutunut. Ja koska viisi oletettua raiskaajaa eivät olleet mitään hämärämiehiä, yhden heistä ollessa armeijan leivissä ja toisen poliisi, tapahtuman uskottavuutta pyritään horjuttamaan.

Painavaksi todisteeksi osoittautuu tämän Susilauman, kuten he itseään kutsuivat, nauhoittama video WhatsApp-ryhmässä, joka kuvaa kunkin vuorollaan naista raiskaamassa.

Lopulta, kahden vuoden jälkeen, miehet tuomitaan. Korkein oikeus antoi tuomion. Miehet saivat kukin 15 vuotta vankeutta. Miesten äidit itkivät oikeussalin ulkopuolella ja vannoivat poikiensa olevan hyviä poikia.

Oikeastaan tästä ja parista vastaavasta tapauksesta alkoi varsinaisesti tapahtumaketju, joka on nyt päätynyt kahdeksi eri laiksi, jotka Espanjan parlamentti on jo hyväksynyt, mutta jotka odottavat senaatin sinetöntiä. Toinen on suostumuslaki ”Vain kyllä on kyllä”, toinen on uudistettu aborttilaki.

Solo si es si, eli vain kyllä on kyllä, on laki joka liittyy suoraan niihin moniin raiskaustapauksiin joita viime vuosina on Espanjassa tullut ilmi. Naiset ovat vihdoinkin uskaltautuneet ilmoittamaan heidän kehoonsa kohdistuneista vääryyksistä poliisille. Tosin vieläkin on tahoja jotka katsovat että raiskaus on useimmiten naisen omaa syytä koska ”miehet eivät voi itselleen mitään”, mutta valistuksen lisääntyessä onneksi nämä äänet ovat, jos eivät kadonneet, niin menneet hiljaisiksi

Toinen, uusi aborttilaki, taas on Euroopan edistyksellisin. Se antaa yli 16-vuotiaille oikeuden itse päättää abortista ilman vanhempien lupaa. Vielä muutama vuosi sitten suojaikäraja seksiin oli 13-vuotta, joka myös oli avioliittoon astumisen alaikäraja. Nyt ikäraja on nostettu kuutentoista vuoteen.

Espanjassa abortti on ollut laillinen vuodesta 2010, lakia uudistettiin 2015. Tämä uusin laki pitää sisällään muutakin kuin ilmaisen abortin kansallisessa terveydenhuollossa. Tarjolla on ilmaisia kuukautistuotteita julkisilla paikoilla, terveyskeskuksissa ja kouluissa sekä vankiloissa. Palkallinen äitiysloma alkaa viikosta 39 kaikkiaan 16 viikkoa.

Luulisi että näille uudistuksille hurraisivat kaikki. Mutta ei, molempia lakeja kritisoivat etenkin miehet ja katolinen kirkko. On vaalivuosi. Asetutaan poteroihin. Yksi niistä on Castilla y Leónin aluehallinto, joka on päättänyt ns. anti-aborttilaista, jossa pyritään estämään abortit eri keinoin. Nyt taistellaan tietenkin siitä voiko aluehallinto mennä päätöksillään ohi keskushallinnon tässä asiassa. Castilla y Leónin varapresidentti, joka edustaa äärioikeistolaista, jälkifrancolaista VOX- puoluetta, sanoo että perheitä estetään hankkimasta aborttia, mm. pakottamalla nämä kuuntelemaan sikiön sydänääniä tai viemällä heidät 4D-kuvauksiin katsomaan kohdussa olevaa sikiötä.

Tätä kirjoittaessani olen seurannut paikallisesta mediasta huippujalkapalloilijaa, Barcelonan pelaajaa Dani Alvesia kohtaan nostettua syytettä. Nainen syyttää häntä seksuaalisesta ahdistelusta, joka tapahtui huippuyökerhossa Barcelonassa 30.12. Mies on istunut nyt tutkintavankeudessa ja astuu tänään ensimmäistä kertaa oikeuden eteen. Naisen kertomusta pidetään uskottavana, etenkin kun hän on paljastanut Alvesista yksityiskohtia, mm. kuvaillut tatuoinnin joka on ”paikassa joka on tavallisesti vaatteiden alla”. Alvesilla on luonnollisesti takanaan huippuasianajajat. Maassa, jossa jalkapalloilijat ovat puolijumalia, hänen tuomionsa tulee olemaan esimerkkinä sekä miehille että naisille. Tuomiota ei saada tänään ja veikkaan että oikeudenkäynti jatkuu vuosikausia.

Taistelu siis jatkuu. Asialla näyttävät olevan lähinnä keski-ikäiset miehet. He vetoavat siihen että Espanjassa syntyvyys on alentunut. Katolinen kirkko vetoaa uskonnollisiin syihin. Sanomattakin on selvää että kirkossa on edelleen selibaatti ja miehet eivät vieläkään synnytä.

Eeva Donner, España

Eeva Donner