Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Esittelyssä Turun Seudun Wanhat Toverit

Turun Seudun Wanhojen Toverien toiminnassa on kaksi kulmakiveä; kerhotapaamiset ja ulkomaan matkat.

Turun Seudun Wanhat Toverit aloitti syyskautensa tänä vuonna kokoontumalla kerhotapaamiseen Turun keskustassa sijaitsevaan ravintola Kouluun. Ruokasali täyttyi 63 kerhon jäsenestä. Oli melkoinen puheensorina, kun tutut toverit lounaan ohessa vaihtoivat kesä- kuulumisia ja mielipiteitä tämän hetken poiittisista kysymyksistä.

Kun alustajaksi saapunut emeritussuurlähettiläs Heikki Talvitie aloitti alustuksensa ”Venäjän hyökkäys Ukrainaan – tausta, motiivi ja vaikutus Pohjoismaihin”, väki hiljeni. Harvoin tapaamisessa on ollut 45 minuuttia niin hiljainen ja tarkkaavainen tunnelma. Aihe ja alustajan arvostus vetivät toverit hiljaisiksi.

Kerhon pääasiallinen toiminta on juuri kerhotapaamisten järjestäminen. Pidämme niitä vuodessa lähes 10. Paikkana on em. ravintola Koulu, mutta kevätkauden päätämme luonnon- kauniissa Turun Ruissalossa. Osallistuminen on ollut melko runsasta; tosin korona-aikana muutama kerhotapaaminen piti peruuttaa ja osallistumisaktiivisuus laski 30 – 40 osallistujaan. Syyskuun tapaamisen perusteella olemme pääsemässä koronaa edeltävän ajan osallistujamäärään. Huippuluku oli huhtikuussa 2019, jolloin Erkki Liikasta kuunteli 102 osallistujaa, jossa luvussa 20 vierailijaa Vantaan kerhosta.

Lämpimät suhteet Viroon

Toinen toimintamme kulmakivi on matkailu naapuri- ja lähellä oleviin maihin. Olemme käyneet Tukholmassa, Riikassa, Kööpenhaminassa ja Virossa. Aina matkoilla on kohdattu paikallisia sosialidemokraatteja. Useimmiten olemme vierailleet Virossa ja meillä on toimivat sekä hyvät suhteet maan sosialidemokraattisiin järjestöihin.

Ehkäpä useimmin olemme käyneet kauniis- sa ja eloisassa Tartossa. Niin myös tämän vuoden kesäkuussa. Kerhomme suhteet Viroon ovat lämpimät. Tämä johtuu siitä, että monet kerhomme jäsenet ovat työn tms. takia pitäneet aikoinaan aktiivisia suhteita varsinkin Tarttoon. Kerhon perustajajäsenellä ja legendaarisella sihteerillä Reino Lemmetyisellä sydän sykki Virolle. Hän auttoi Tarton kansanopiston, Rahvaulikoolin, perustamista ja toimintaa niin henkisesti kuin taloudellisesti.

Aktiivisesti eduskuntavaalityöhön

Vuonna 2006 perustetun kerhomme jäsenmäärä on tällä hetkellä 184, joista naisia 63. Uusia jäseniä tulee tasaiseen tahtiin, mutta pyrimme aktivoimaan otettamme niihin puolueemme pitkäaikaisiin jäseniin, jotka nyt jäävät eläkkeelle. Kunnallisjärjestön viikko- tiedotteen avulla pyrimme muun muassa tavoittamaan heitä.

Turkulaiseen järjestöelämään on kuulunut myös päällekkäisesti toimivia yhdistyksiä. Niin oli kauan myös Wanhoilla Tovereilla. Vuonna 2019 käynnistyneet neuvottelut johtivat vuoden 2020 alusta mielekkääseen lopputulokseen: Turun Wanhat Demarit -kerhon jäsenet siirtyivät Turun Seudun Wanhoihin Tovereihin.

Monet kerhomme jäsenet osallistuvat aktiivisesti eduskuntavaalityöhön tukien heitä, jotka nyt pyrkivät Arkadianmäelle. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin johdolla maamme hallitus on selviytynyt upeasti kriiseistä, joita hallitustielle on osunut. Hallitus on niin ikään toteuttanut monia tärkeitä uudistuksia koulutus- sekä sosiaali- ja terveyspolitiikan alueille. Emme halua, että näitä uudistuksia poljetaan tai jätetään toteuttamatta. Haluamme Sanna Marinille jatkoa hallituksen johdossa. Siksi edessä olevissa eduskuntavaaleissa SDP:n on oltava ykkönen vaalituloksissa!

Teksti Rauno Saari, puheenjohtaja ja Maijaliisa Nieminen, sihteeri

Kuvat Marja Salmi-Tuominen