Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Lähes 400 Viikon kolumnia – juttusarja päättyy

Kymmenen vuotta, 25 kirjoittajaa, lähes 400 kolumnia. Siinä tilastofaktat Suomen Wanhojen Toverien Viikon kolumnisarjasta. Listaan pitää vielä lisätä yksi, yhdistävä nimi, Hannu Ohvo.

Hannu Ohvo

Suomen Wanhojen Toverien kotisivuja ollaan uudistamassa. Uudet sivut julkaistaan tammikuussa 2023. Sama tilanne oli kymmenen vuotta sitten. Silloinkin tehtiin kotisivujen uudistus.

-Olimme tuolloin saman kysymyksen äärellä eli mistä saadaan sivuille koko ajan uutta, mielenkiintoista luettavaa. Kehälinnan Heikki ehdotti, että kehitetään kolumnisarja ja pyydetään siihen mukaan wanhat toverit -henkisiä kirjoittajia. Näin sai alkunsa juttusarja Viikon kolumni, muistelee Hannu Ohvo.

Hän on kymmenen vuotta pyörittänyt kolumnisarjaa. Hannu on pitänyt yhteyttä kirjoittajiin, muistutellut aikatauluista ja päivittänyt tekstit sivuille. Nyt kolumnisarja on tullut tiensä päähän. Viimeiset kolumnit ilmestyvät helmikuussa.

Paljon tuttuja nimiä

Mutta palataan vielä ajassa kymmenen vuotta taaksepäin.

-Lähdimme tietysti hakemaan valtakunnallisesti tunnettuja kirjoittajia. Mukaan haluttiin myös kirjoittajia maakunnista, jotta sarjasta ei tulisi liian Helsinki-keskeinen. Haimme poliitikkoja ja eri alojen asiantuntijoita, kertoo Hannu Ohvo.

Kirjoittajia palstalle on ollut kaikkiaan 25. Alusta alkaen kirjoittajaringissä ovat olleet mukana Maija AnttilaMatti LouekoskiAimo Massinen ja Ulf Sundqvist. Viime mainitun lisäksi SDP:n puheenjohtajista palstalle on kirjoittanut myös Pertti Paasio.

Louekosken lisäksi palstalle on kirjoittanut muitakin entisiä ministereitä, kuten Sinikka Laisaari (Mönkäre), Erkki Liikanen ja Jacob Söderman. Massisen lisäksi journalisteja kirjoittajalistalla ovat mm. Kari ArolaEeva DonnerReka HämäläinenAnnakati Mattila ja Antti Vuorenrinne.

Ulpu Iivari ja Riitta Myller edustavat meppejä. Sosiaalialan asiantuntijoita puolestaan Anttilan ohella Aulikki Kananoja. Ja niin edelleen ja niin edelleen.

-Siellä on ollut kansanedustajia, diplomaatteja, ay-johtajia, kaupunginjohtajia, puoluesihteereitä. Kaikki vahvoja oman alansa asiantuntijoita. Kun kolumni ilmestyi kerran viikossa, niin kirjoitusvuoro iski kolmesti vuodessa. Tänä vuonna kolumni on ilmestynyt joka toinen viikko. Kaksi kirjoittajaa on riimitellyt kumpikin kaikkiaan 27 kolumnia. Osa kirjoittajista on jo siirtynyt ”pilvipalveluihin”, listaa Hannu Ohvo.

Lukeeko niitä kukaan?

SWT järjesti Lappeenrannan 2015 retkeilypäivien yhteydessä kolumnistitapaamisen.

-Tupa oli täynnä väkeä, kun lukijat ja kolumnistit kohtasivat. Kaikille jäi varmasti hyvä maku tuosta tilaisuudesta, muistelee Ohvo.

Takavuosina puolueen pää-äänenkannattaja Demokraatti julkaisi osan kolumneista. Tämä lisäsi niin kirjoittajien kuin SWTkin näkyvyyttä.

Jotkut kirjoittajista ovat vuosien saatossa epäilleet, lukeeko niitä kolumneja kukaan. SWT:n sivuilla on mittari, jolla lukijamääriä voi selvittää.

-Esimerkiksi Pertti Paasio ja Ulf Sundqvist olivat suosittuja kirjoittajia ja tekstit luettuja. Aina oli lukijapiikki sivuilla, kun näiden kirjoittajien tekstit ilmestyivät. Tarvitaan kuitenkin erilaisia kirjoittajia, tekstejä eri aiheista ja kokemuspiireistä, jotta kiinnostus sivuja kohtaan säilyy. Meillä on ollut loistava kirjoittajaporukka. Vaikka sarjan pyörittäminen on joskus ollut työlästä, päivääkään en vaihtaisi pois, kiittää Hannu Ohvo ja nostaa hattua kirjoittajille.

Uusi sivu kääntyy

Nyt kääntyy siis uusi sivu niin SWT:n kotisivuilla kuin kolumneissakin. Vanhat tekstit siirtyvät arkistoon.

-Rakennamme kirjoittajapoolia. Siihen haetaan uusia kirjoittajia, mutta osa vanhasta kaartistakin jatkaa. Tekstit eivät ilmesty ehkä niin säännöllisesti viikoittain, vaan pikemminkin silloin, kun kirjoittajalla on sanottavaa. Luettavaa tulee jatkossakin, mutta uudella tavalla esitettynä. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan, kutsuu Hannu Ohvo.

Vaikka moni asia kotisivuilla uudistuukin, yksi pysyy. Hannu Ohvo on luvannut jatkaa sivujen päivittämistä. Samoin hän käynnistelee kirjoittajapoolia. Uudessa tilanteessa kokemus on tärkeää. Hannu kuitenkin kaipaa kipeästi lisäkäsiä sivujen päivittäjiksi.

Teksti ja kuva Mikko Karlsson