Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Tuula Haatainen: Olisin kantaa ottava presidentti (2018)

Ei asekaupalle sotaa käyvien maiden kanssa

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen ei hyväksy suomalaisten aseiden myyntiä Jemenissä sotaa käyvälle Saudi-Arabialle. Asekauppa on yksi teemoista, joissa Haataisen turvallisuuspoliittinen ajattelu eroaa selkeimmin istuvan presidentin ja useiden muiden ehdokkaiden linjauksista.

***

Tuula Haatainen:

Eriarvoisuus on suurin turvallisuusuhka

Olisin kantaa ottava presidentti, SDP:n ehdokas Tuula Haatainen sanoo Wanhat Toverit -verkkosivustolle kampanjan loppumetreillä antamassaan haastattelussa. Kansakunnan arvojohtajana hän pyrkisi edistämään mm. kampanjassa esiin nostamaansa laajan turvallisuuden käsitettä, joka pitää sisällään myös yhteiskunnallisen ja globaalin oikeudenmukaisuuden.

Vaalikampanjan aikana Haatainen katsoo saaneensa julkisuudelta aivan asiallisen kohtelun, vaikka istuva presidentti onkin saanut osakseen enemmän huomiota. Hän torjuu ajatuksen, että olisi ”uhrautunut” puolueen ehdokkaaksi ennalta epäedullisista asetelmista.

”Ei tämä ole minulle uhrautumista. Olen itse tehnyt valinnan lähteä ehdokkaaksi, ja koen valinnasta suurta ylpeyttä.”

”Jokainen vaali on tärkeä, koska niiden yhteydessä pääsee puhumaan tärkeistä asioista. Olen onnistunut tuomaan keskusteluun laajan turvallisuuden käsitteen. Sen kautta olen jatkanut keskustelua kestävästä kehityksestä sekä eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta konfliktien syntyyn.”

Mitä sanot niille sosialidemokraateille, jotka pitävät vaalia jo ratkaistuna ja pohtivat hyppäämistä ”voittajan kelkkaan” jo ensimmäisellä kierroksella?

”Näyttää edelleen siltä, että toinen kierros on mahdollinen, ja uskon että pystyn haastamaan Niinistöä.”

Miten oma ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjasi eroaa nykyisen presidentin linjauksista?

”Kyllä eroja on. Minä en kannata Nato-jäsenyyttä, ja sanon sen ääneen. Suomen on mielestäni allekirjoitettava ydinaseet kieltävä YK:n sopimus. Olen vastustanut aseiden vientiä Saudi-Arabiaan, koska maa johtaa Jemenin sisällissodassa taistelevaa koalitiota. Jemenin sota on ennenäkemätön humanitaarinen katastrofi.”

Kuuluuko presidentin ottaa kantaa kotimaan politiikkaan ja päivänpoliittisiin keskustelunaiheisiin muulloinkin kuin Uuden Vuoden puheessa ja valtiopäivien avajaisissa?

”Minä ottaisin kantaa. Presidentti on arvojohtaja jota kuunnellaan.”

Mihin kysymykseen olisit parin viime vuoden aikana presidenttinä reagoinut?

”Olisin mennyt Euroopan parlamenttiin kertomaan satavuotiaan Suomen tarinan. On ihmetelty, miksei Suomen valtiojohto näin tehnyt. Olisin puuttunut eriarvoistumiseen, mm. pientä eläkettä saavien toimeentulon kiristymiseen. Aktiivimallin perustuslaillisuutta olisin perännyt jo etukäteen.”

Mitä ovat tärkeimmät arvot, joita presidenttinä haluaisit pitää esillä ja edistää?

”Ihmisten välinen tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Ihmisten oikeustajua ei saa loukata.”

Viime hetken valttikorttisi vaalikampanjan loppumetreille?

”Tapaan ihmisiä ja kuuntelen heitä mahdollisimman paljon. Nostan keskusteluissa esiin sen, mistä arjen turvallisuus syntyy: että on työtä ja että eläkkeellä tulee toimeen, että lääkäriin pääsee, että päivähoito on kunnossa ja että koulutuksesta ei leikata lisää. Jos nämä arjen asiat eivät ole kunnossa, syntyy turhautumista ja eripuraa. Se voi johtaa myös laajempaan sisäiseen turvallisuusriskiin. Siksi meidän on sanottava jyrkkä ei eriarvoistumista lisäävälle politiikalle ja pidettävä jokainen kansalainen matkassa mukana.”

***

”En ole puhunut vain lämpimikseni”
Haatainen kiitti kampanjaväkeä tunteikkaassa puheessa

Voimme onnitella itseämme siitä, että olemme voineet koota itsemme yhteen ja puhua niiden arvojen ja asioiden puolesta, joihin meidän pitää saada Suomessa muutosta, SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen muistutti SDP:n vaalivalvojaiset päättäneessä puheessa presidentinvaalien tuloksen oltua jo selvä.

– En ole puhunut vain lämpimikseni ilmastonmuutoksesta. En ole puhunut turhaan eriarvoistumisesta. Se on meidän yhteiskunnassa oikeasti se isoin asia, joka pitää pystyä taittamaan, jotta me saamme turvallisuutta ja vakautta. Eikä vain täällä koto-Suomessa, vaan koko maailmassa.

Haatainen kertasikin, kuinka vaalitaiston alussa hänen puheilleen eriarvoisuudesta naurettiin ja niitä vähäteltiin.

– Mutta yksi kaksi, kaikki ehdokkaat puhuivat näistä asioista. Arvovalintoja ovat kaikki ne valinnat, joita me teemme myös näissä kovissa päätöksissä. Olen puhunut sen puolesta, että Suomi pitää moraalisen ja eettisen kantansa kirkkaana, Haatainen luonnehti.

– Hyvät ystävät ja toverit, jos niin saa vielä sanoa, sosialidemokraattinen puolue on julistautunut feministiseksi puolueeksi. Minä puhuin sen puolesta ja tulen puhumaan tästä eteenkin päin, Haatainen julisti.

Olette tehneet uskomatonta työtä, että SDP voi olla suurin ja vahvin puolue seuraavissa vaaleissa.

Vaalivalvojaiset päättäneessä tunteikkaassa puheessaan Tuula Haatainen kiitti luonnollisesti myös kampanjaväkeään sekä antoi tunnustusta Sauli Niinistön selvälle vaalivoitolle.

– Erityisesti minä haluan kiittää kaikkia teitä siitä, että olette jaksaneet kulkea kanssani ja luoneet sitä intoa, vaikka olisi satanut räntää, Haatainen sanoi.

– Varsinkin alkumetreillä, kun lähdimme tekemään kampanjaa gallupien näyttäessä Sauli Niinistölle näitä lukuja.

Haatainen jatkoi toteamalla Niinistön voittaneen nämä vaalit selkeästi.

– Hänelle pitää antaa nyt työrauha ja onnitella häntä tästä hyvästä tuloksesta.

Puheensa loppuosassa Haatainen tähysi myös jo tulevia maakunta- ja eduskuntavaaleja.

– Olemme tällä kampanjalla saaneet liikkeelle jotain sellaista, jota meidän pitää jatkaa. Se on se tärkein asia. Olette tehneet uskomatonta työtä, että sosialidemokraattinen puolue voi olla suurin ja vahvin puolue seuraavissa vaaleissa.

– Me tulemme muuttamaan Suomen linjan, hän vielä lopetti puheensa.

Topi Juga. Demokraatti.fi 29.01.2018