Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Mikko Karlsson: Wanhat Toverit yhdistää

Ajelin Eläkkeensaajien puutyökerhoon, kun puhelin soi. Numero ei ollut tuttu enkä kovin hanakasti vastaa vieraisiin numeroihin. Nyt päätin kuitenkin vastata (minulla on autossa hands free) ja se kannatti.

-Auvisen Markku, terve. Muistatko?

No, muistinhan minä. Äänikin oli tuttu. En tosin ollut kuullut sitä noin 40 vuoteen!

Hämmästys oli melkoinen ja ensimmäinen ajatus oli, että kukahan nyt on kuollut? Sitähän se tässä iässä yleensä tietää, kun joku soittaa ns. pitkästä aikaa. Ei onneksi kuitenkaan kukaan. Markku soitteli muuten vaan.

Hän oli saanut Wanhojen Toverien lehden ja bongannut sieltä yhteystietoni.

                                                                 x   x   x

Yhdistävä tekijä meillä Markun kanssa on Savonlinna, hänen kotikaupunkinsa. Muutin kaupunkiin 1980-luvun alussa Vapaus-lehden aluetoimittajaksi. Markku oli STS:n konttorinjohtaja ja sittemmin kaupungin hankintapäällikkö.

Tiemme kohtasivat Kallislahden, sittemmin Savonlinnan, Viestin urheiluriennoissa ja Savonlinnan työväenyhdistyksessä. Markku kuuluu Kallislahden tai oikeammin Massilanmäen ”mafiaan”. Sen tuttuja nimiä ovat mm. Risto Kuisma, Aimo Massinen ja muut Massisen veljekset sekä jo edesmenneet Markun veli Jorma Auvinen, Antti Leskinen ja Tauno Kiuru.

Vaikka en siis ollut kuullut Markusta 40 vuoteen, olin toki seurannut miehen uraa. Savonlinnasta hän siirtyi kaupunginjohtajaksi Harjavaltaan ja edelleen Valkeakoskelle.

                                                                 x   x   x

Eläkepäivillään Markku kertoo asettuneensa Enonkoskelle, missä asuu vaimonsa kanssa. Kesämökki löytyy kilometrin päässä kotoa. Markku auttelee iäkästä äitiään.

Hän käy myös Savonlinnan Wanhojen Toverien tapaamisissa. Onpa talousmies alustanutkin tovereille, no mistäpä muusta, kun talousasioista.

Kävimme noin vartin puhelussa pikakelauksella läpi neljä vuosikymmentä. Paljon jäi puhumatta ja Markku toivottikin lämpimästi tervetulleeksi Enonkoskelle jatkamaan juttua.

                                                                 x   x   x

Markun puhelun jälkeen mieleen putkahti lämpimiä muistoja Savonlinnasta. Aloittelin toimittajan uraa, perustimme perheen ja tytärkin syntyi Savonlinnassa. Sitten elämä vei muualle niin Markun kuin minutkin. Siirryin ensin töihin Mikkeliin ja sieltä sitten Helsinkiin.

Monena kesänä olen Savonlinnassa vieraillut. Niin viime kesänäkin AKT:n kesäpäivillä. Aina sinne on kiva poiketa. Markun numero on nyt muistissa ja saatan piipahtaa seuraavalla Savonlinnan vierailulla myös Enonkoskella.

Soitelkaa Toverit vanhoille ystäville ja tovereille. Yllättäkää. Siitä jää hyvä mieli, varmasti molemmille.

Mikko Karlsson

Mikko Karlsson