Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Olavi Hurri

Wanhojen Toverien ”ikoni” Olavi Hurri (1927-2010) on kuollut

Suomen Wanhojen Tovereiden kerhoverkoston rakentaja, opetusneuvos Olavi Hurri menehtyi 82-vuotiaana vaikeaan sairauteen Torniossa 29.10.2010. Olavi Hurri jätti maamme politiikkaan, työväenliikkeeseen sekä koulutus-, kulttuuri- ja sivistyshistoriaan pitkän ja valoisan, mutta myös syvän jäljen.

Eläkevuosinaan Olavi Hurri teki mittavan työn SDP:n vapaajäsenten hyväksi perustamalla kerhoverkoston, jossa nyt on 56 kerhoa ja arviolta 3000 – 4000 jäsentä. Vuodesta 1993 alkaen kerhojen suuret retkeily- ja kulttuuripäivät eri kaupungeissa toteutettiin hänen johdollaan ja paikallisten tovereiden myötävaikutuksella. Viime vuosina tapahtuma on vuorotellut kerhojen edustajien kokouksen kanssa.

Olavi Hurri oli Wanhojen Tovereiden henkinen johtaja, joka viimeisinä vuosinaan toimi viisaasti taustalla haluten turvata jatkuvuuden alkaneessa ja hyvin menestyneessä verkostossa. Wanhat Toverit ry tukeutui aivan viime viikkoihin saakka hänen  osaamiseensa, työväenliikkeen tuntemukseensa ja aktiivisuuteensa toimintaa kehittäessään. Hänen lupauksensa Wanhojen Tovereiden historian kirjoittamisesta ei valitettavasti sallittu toteutua.

”Puistolan poika” aloitti nuorisoliikkeessä sodan jälkeen. Nuoret Kotkat ja muu nuorisoliike olivat hänen sydäntään lähellä loppuun saakka. Hän toimi aikanaan myös eri sd-lehdissä toimittajana ja päätoimittajana jatkaen kirjoitteluaan Demarissa aina viimeisiin viikkoihinsa saakka. Myös vastuulliset tehtävät SDP:ssä ovat osa hänen ansiolistaansa.

Hurri  muistetaan Työväen Sivistysliiton pääsihteerinä sen voimakkaan kasvun vuosilta 1963-1973. Hän vaikutti vahvasti opintokerholain (1964) ja opintokeskuslain (1976) syntyyn. Olavin sytyttävä ja innostava ideapaja takoi myös Työväen Musiikkitapahtumat, Jätkän kulttuuripäivät ja Merimiesten kulttuuripäivät.

TSL:stä Hurri siirtyi silloisen Kulutusosuuskuntien Keskusliiton kautta Kansan Sivistysrahaston päätoimiseksi asiamieheksi. Hänen aikanaan KSR kasvoi pienestä rahastosta merkittäväksi kulttuuri- ja tutkimustoiminnan vaikuttajaksi. Olavi Hurrille myönnettiin työväenliikkeen kulttuuripalkinto vuonna 2005.

Olavi Hurri kirjoitti useita laajan tunnustuksen saaneita kirjoja, lähinnä puolueosastojen ja työväentalojen historiateoksia. Elämänkertateos ”Veikko Helle – puuseppä Suomen eduskunnasta” lienee hänen tuotantonsa tunnetuin teos. Hänen luottamustoimiensa lista on pitkä ja vaikuttava.

Olavi Hurrin muistoa voi kunnioittaa lahjoituksella hänen nimeään kantavaan KSR:n rahastoon. Tili 152130-6009, tiedonantoon Olavi Hurri.

Muistosi elää ja vaikuttaa kauan, Olavi.

Raimo Kantola