Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro

Onko yrityksen aina tavoiteltava voittoa vai jotakin muuta? Vastaajana toimitusjohtaja Perttu Puro

Helsingin Vanhojen Tovereiden kokouksessa 13.11. vieraana oli Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro. Hänen alustuksensa aiheena oli Tradeka ja EU:n kestävän yritystoiminnan sääntelykokonaisuus.

Vuonna 2014 perustettu Tradeka-Yhtiöt Oy on osakeyhtiö, joka vastaa Tradekan liiketoimintojen omistajaohjauksesta. Se omistaa Tradeka-sijoitus Oy:n, Restel Oy:n, Med Group Oy:n, Lehtipiste Oy:n sekä A-Katsastus Group Oy:n.

Toimitusjohtaja Perttu Puro myönsi, että kun Tradeka luopui vähittäiskaupasta niin se johti osuukuntatoimintaan pohjautuneen Tradekan identiteettikriisiin.  Strategia piti miettiä täysin uusiksi. Osuuskunnan historian ja taustan huomioiden merkityksellinen omistajuus tarkoittaa sitä, että Tradeka sitoutuu muihinkin yhteiskunnallisiin päämääriin kuin yksin voitontavoitteluun.

Tradekan omistukset on jaettu neljään strategiseen kategoriaan:

  1. Omista ja kehitä eli ravintolaliiketoimintaa harjoittava Restel, logistiikkapalveluita tarjoava Lehtipiste, katsastusalalla toimiva A-Katsastus sekä hoiva- ja julkisen terveydenhuollon palveluita tuottava ONNI
  2. Sijoita ja turvaa eli Tradekan sijoitustoiminta, josta vastaa Tradeka-Yhtiöiden kokonaan omistama sijoitusyhtiö Tradeka-sijoitus Oy
  3. Luo uutta eli sijoitukset, jotka edistävät talouselämän rakennemuutosta ja uuden osaamisen sekä uusien työpaikkojen syntymistä. Sijoitukset koostuvat parista suorasta vähemmistösijoituksesta sekä noin kymmenestä sijoituksesta kotimaisiin start up-, venture capital- ja clean tech -rahastoihin.
  4. Malta ja toteuta eli sijoitukset, joissa Tradeka on valmis tyytymään maltilliseen tuottoon jonkin yhteiskunnallisen päämäärän hyväksi. Kategoriassa on tehty muun muassa merkittäviä sijoitussitoumuksia hankkeisiin, joilla tavoitellaan kohtuuhintaista asumista.

Osana osuuskuntakonsernin vastuullisuustyötä ja sitoutumista hyvään hallintotapaan Tradeka on päättänyt lisätä konsernin talouden kehitykseen liittyvää viestintää. Tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä ja avoimuutta ja samalla palvella paremmin myös tuotto-osuuden merkitsijöitä ja muita osuuskunnan toiminnasta kiinnostuneita.

Vastuullinen sijoittaminen: Tradekan sijoitustoiminnasta vastaava Tradeka-sijoitus on sitoutunut sijoitustoiminnassaan vastuullisuuteen. Tradekan sijoitustoiminnasta vastaa Tradeka-sijoitus Oy, joka hallinnoi Tradekan sijoitusvarallisuutta.

Vastuullinen hoivan hankinta: Kotiin vietävät hoivapalvelut ovat tärkeä osa julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita, ja päävastuun palveluiden tuottamisesta kantaa julkinen sektori, käytännössä siis kunnat ja kuntayhtymät.

Kaikkien palveluiden järjestämiseen osallistuvien tulisi toimia yhteisten, selkeiden pelisääntöjen mukaan, jotta palvelut toteutuisivat yhteiskuntavastuullisesti.

Tradekan ylin päättävä elin on Osuuskunta Tradekan edustajisto. Edustajistoon kuuluu 75 jäsentä ja se kokoontuu sääntömääräiseen kokoukseen vuosittain. Edustajiston valitsevat jäsenet vaaleilla joka kuudes vuosi.

EU:n kestävän yritystoiminnan sääntelystä Perttu Puro nosti esiin kolme kokonaisuutta:

  1. Taksonomia on osa EU:n vihreän kehityksen ohjelma, jonka tarkoituksena on edistää unionin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. EU-taksonomia vaatii yrityksiä luokittelemaan ympäristön kannalta kestävät toiminnot ja investoinnit. Taksonomian tavoite on saada rahoitusmarkkinat suuntaamaan investointeja ympäristön kannalta kestävämpiin ratkaisuihin.
  2. EU:n raportointidirektiivi eli komissio antoi 2021 ehdotuksen uudesta direktiivistä (Corporate Sustainability Reporting Directive), joka laajentaa ja selkeyttää vastuullisuusraportointivelvoitteita. Se on osa Euroopan Komission tavoitetta liittää vastuullisuus osaksi talousraportointia, erityisesti ihmisoikeuksien, ympäristön, monimuotoisuuden ja korruption osalta. Direktiivi hyväksyttiin marraskuussa 2022.
  3. EU:n yritysvastuudirektiivi eli komissio julkaisi 23.2.2022 ehdotuksen yritysvastuudirektiiviksi, jossa asetetaan tietyn suuruisille yrityksille huolellisuusvelvoitteita niiden arvoketjuissa. Direktiivin tarkoituksena on edistää kestävää kehitystä ja vastuullisuutta koko yrityksen arvoketjussa sekä varmistaa, että yritys ottaa ihmisoikeus- ja ympäristönäkökohdat toiminnassaan huomioon. Lisäksi tarkoituksena on luoda EU:n sisälle yhteiset standardit. EU parlamentti hyväksyi kesäkuussa 2023 direktiivin.

Teksti ja valokuva: Hannu Ohvo