Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Professori, historioitsija Tapio Bergholm luennoi elävästi Koivisto kirjoistaan.

Kova ja kiihkeä Koivisto kiinnostivat Wanhoja Tovereita

Kova ja kiihkeä Koivisto kiinnostivat Wanhoja Tovereita

Professori, historioitsija Tapio Bergholmin esitys ja kirjat Kova ja Kiihkeä Koivisto kiinnostivat lappeenrantalaisia Wanhoja Tovereita huhtikuun kerhokokouksessa runsaalla osanotolla, kyselyillä ja keskusteluilla.

Bergholm esitteli Koivistosta tehtyjä historioita tiivistämällä paljon, sillä tunnin esitelmään sopi suositusta suomalaisesta vain pintaraapaisut. Toki moni osti sitten kirjan omakseen lähempää tutustumista varten.

Tapio Bergholm kertoi Mauno Koiviston poliittisesta noususta Suomen kansan äänestäjäkartalle. Koivistohan ei ollut poliittista toimintaa aloittavana vielä kovinkaan suosittu. Hän ei muun muassa tullut valituksi eduskuntaan, eikä ollut mikään ääniharava kunnallisvaaleissakaan.

-Sitten SDP:n puolueneuvostossa ja Suomen Pankissa ja myöhemmin pääministerinä hänestä tuli kansan keskuudessa suosittu ”Manu”, jolla oli järkevät ja vahvat mielipiteet ja jotka sisälsivät usein älyllisiä sanontoja ja ajatuksia. Myös 1960-luvun lopun ja -70 luvun alkuvuosina televisio tuli suomalaisiin koteihin uutena tiedonvälittäjänä ja Koiviston esiintyminen siinä teki hänestä suositun.  Manun ulkonäkö ja monimuotoinen esiintymistyyli menivät kansassa varsinkin naisiin, kertoi Bergholm.

Tiedämme Mauno Koiviston sodassa taistelleesta kaukopartiomiehestä sen, että hän taistelujen lomassa kävi vilkasta kirjeenvaihtoa kotiväkensä kanssa. Koivisto halusi sodan loppuvan, sillä se tuntui hänestä mielettömälle. Hengellisen vakaumuksen syventyessä hän pohdiskeli:

”Onhan sota luonnotonta. Se on rikosta. Eikä minua ole luotu sotaa varten, vaikka siihen olen pakotettu sopeutumaan. Jos vastassa ei olisi Anti-Kristus, en kohottaisi asettani, eikä tuskin kukaan muukaan”, pohdiskeli Koivisto rintamakirjeessään kesällä 1944.  Siinä ajatusta elämällämme myös vuonna 2024.

Tapio Bergholmin esitys  sai myös kerhokokouksen osallistujat kyselemään ja keskustelu kävi vilkkaana, sillä Koivisto kiinnostaa Wanhojen Tovereiden ikäluokkaa ainakin.

Keijo Martikainen