Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Hallitus suunnittelee sairaalaverkon alasajoa

SDP ja muut oppositiopuolueet jättivät 11.4. hallitukselle välikysymyksen sairaaloiden alasajosta.

Jokaisella suomalaisella on perustuslain takaama oikeus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin asuinpaikasta riippumatta. Nyt nämä lakisääteiset peruspalvelut ovat uhattuna, kun hallitus suunnittelee sairaalaverkon alasajoa.

Sairaalaverkon alasajo tarkoittaisi ympärivuorokautisen leikkaustoiminnan, tehohoidon sekä synnytysten lopettamista Kotkan, Savonlinnan, Mikkelin, Kajaanin, Kemin, Kokkolan ja Hämeenlinnan keskussairaaloissa, jolloin nämä sairaalat muuttuisivat käytännössä isoiksi terveyskeskuksiksi. Jos hallitus vie suunnitelmansa pidemmälle, ovat karsimisvaarassa myös Vaasan, Joensuun ja Lappeenrannan tai Rovaniemen keskussairaalat.

Päätösten myötä puolet Suomen synnytysyksiköistä suljettaisiin. Tämä on käsittämätön päätös maassa, jossa välimatkat ovat pitkiä ja syntyvyys on jo valmiiksi laskusuunnassa.

Orpon ja Purran hallituksen suunnitelmiin sisältyy myös merkittävä yhteispäivystysten ja perustason päivystysten sulkeminen. Tällaisia päivystyksiä on Porvoossa, Lohjalla, Raaseporissa, Hyvinkäällä, Salossa, Valkeakoskella, Kouvolassa, Varkaudessa, Iisalmessa, Jämsässä, Pietarsaaressa, Raahessa, Oulaisissa, Ivalossa ja Kuusamossa. Ympärivuorokautiset yhteispäivystykset ovat tärkeä osa potilasturvallisuutta ja tärkeitä arjen palveluita tuhansille suomalaisille. Niiden sulkeminen uhkaa heikentää ihmisten palveluihin pääsyä, pahentaa ruuhkia ja vaikeuttaa ammattilaisten rekrytointia. Lopputuloksena on henkilöstöpulan syveneminen ja palveluiden heikkeneminen.

Sairaalaverkon alasajossa on kyse lakisääteisistä peruspalveluista, joilla on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja arjen turvallisuudelle. Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia suomalaisista ajattelee, että valtion on turvattava kunnille ja hyvinvointialueille riittävä rahoitus lakisääteisten palveluiden tuottamiseen. Nyt näin ei ole, vaan hallitus on päätynyt sopeuttamaan taloutta leikkaamalla sosiaali- ja terveyspalveluista 1,4 miljardia euroa. Lisäksi ensi viikon kehysriihessä aiotaan tehdä arviolta noin 700–800 miljoonan lisäsäästöt soteen, vaikka samalla hallitus suunnittelee rahoittavansa yksityistä terveydenhuoltoa 500 miljoonalla.  Miksi hallitus ei kunnioita suomalaisten toiveita?

SDP:n mielestä sairaalaverkon tulevaisuudesta on käytävä avoin keskustelu, johon kansalaiset voivat ottaa kantaa. Hallituksen on kerrottava avoimesti, millaisiin laskelmiin suunnitelmat sairaalaverkon ja yhteispäivystysten alasajosta perustuvat, ja miten se aikoo turvata saavutettavat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille suomalaisille.