Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Annakati Mattila: Vaalikone vastaa – vai vastaako?

Lapsenlapseni ehtii juuri ja juuri täyttää 18 ennen huhtikuun vaalipäivää. Hän odottaa innokkaasti sitä, että pääsee ensimmäistä kertaa äänestämään. Äänioikeuden käyttäminen on hänelle itsestään selvää, mutta mieleisen ehdokkaan löytäminen ei olekaan ihan yksikertainen juttu, sillä – kuten hän itse totesi – hän ei tunne yhtäkään ehdokasta henkilökohtaisesti. 

Luonnollisesti isoäiti riensi apuun. Yhdessä tutustuimme, millaisia vaihtoehtoja vaalikoneista löytyy. Koneita onkin tarjolla joka lähtöön. Suurimmat mediat Yleä lukuun ottamatta ovat jo avanneet koneensa. Jollei mikään niistä houkuttele, verkosta löytyy esimerkiksi Allianssin nuorten vaalikone, jonka kysymykset ja väittämät painottuvat nuorten asioihin.

Itse käyn vaalikoneilla suhteellisen harvoin enkä koskaan ole äänestänyt ehdokkaita, joita ne ovat minulle tarjonneet. Yleensä olen tiennyt jo viikkoja ennen vaaleja, kuka ääneni saa. Monen nuoren kohdalla tilanne on toinen, ja sen vuoksi on hyvä, että vaalikoneelta voi etsiä omaan ajatusmaailmaan sopivaa ehdokasta. Näin siitäkin huolimatta, että koneissa esitetyt väittämät ovat kovasti yksioikoisia.

Koneen tarjoamiin vaihtoehtoihin ei pitäisikään suhtautua kritiikittömästi. Nuoren ihmisen maailma on monesti kovin mustavalkoinen. Sen vuoksi hän helposti valitsee vastauksensa jommastakummasta ääripäästä ja on joko jyrkästi samaa mieltä tai ehdottomasti eri mieltä. Se näkyy tietysti lopputuloksessa.

Lapsenlapseni on vastausten perusteella avarakatseinen ja suvaitsevainen nuori, jolle ympäristöasiat ja kansainvälisyys ovat tärkeitä. Valitettavasti SDP:n ehdokkaat eivät kiilanneet kärkeen, vaan ensimmäinen puolueen ehdokkaista ylsi vasta neljännelle sijalle. Todella iloinen olen siitä, että kauimmaksi hänen mielipiteistään jäivät perussuomalaisten ehdokkaat.

Huvin vuoksi tutustuin myös suomalaisia vaalikoneita vastaavaan virolaiseen ”valijakompassiin”. Virossahan Suomen eduskuntaa vastaavan riigikogun vaalit järjestetään kuta kuinkin kuukautta ennen meidän eduskuntavaalejamme. Jo suomalaisten vaalikoneiden ja virolaisen valitsijakompassin lähtökohdat ovat täysin erilaiset. Kun meillä haetaan vaalikoneelta yksittäistä ehdokasta, Virossa etsitään puoluetta, jonka tavoitteet osuvat parhaiten yksiin koneen käyttäjän kanssa. Tämä johtuu tietysti vaalijärjestelmiemme erilaisuudesta; Suomenlahden eteläpuolella ovat käytössä pitkät listat, meillä käydään henkilövaalit.

Itse näkisin mieluusti Suomessakin vaalikoneen, joka vertailisi eri puolueiden vaalitavoitteita. Meillä ylikorostuvat ehdokkaan henkilökohtaiset mielipiteet, Virossa esillä ovat puolueiden tärkeinä pitämät tavoitteet. Syystä voi kysyä, kumpi on olennaisempaa äänestäjän kannalta.

Annakati Mattila