Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

SWT Vuosikokous 2020 asetteli askelmerkkejä tulevaan

Pitäisikö Suomen Wanhojen Toverien jäsenkerhojen rekisteröityä yhdistyksiksi? Miten retkeily- ja kulttuuripäiviä tulisi kehittää? Siinä pari kysymystä, jotka keskusteluttivat vuosikokousta. Uuden johtokunnan tehtäväksi siirrettiin asiamiehen etsiminen, kun vuodesta 2013 alkaen asiamiehenä toiminut Heikki Kehälinna ei enää jatka tehtävässä.

Lähes 50 paikalliskerhojen edustajaa yli 20:sta kerhosta eri puolilta Suomea kokoontui koronan keväältä siirtämään Suomen Wanhojen Toverien vuosikokoukseen 18. syyskuuta Paasitorniin Helsinkiin. Kokousjärjestelyissä huomioitiin tarkasti koronaepidemian vaatimukset etäisyyksistä, hygieniasta ja suojautumisesta kasvomaskeilla.

Kokousväelle toivat tervehdyksensä Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Razmyar kuvaili koronaepidemian vaikutuksia pääkaupungin elinkeinoelämälle, varsinkin matkailulle ja ravintola-alalle, rajuksi iskuksi. Koronan seurauksena nuorten työttömyys tuplaantui.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puhui myös kuntavaaleista. Hän muistutti, että vanhojen tovereiden kokemusta ja osaamista tarvitaan vaalikentillä.

Pitääkö kerhojen rekisteröityä?

 

Tervehdysten jälkeen päästiin kiinni vuosikokouksen asialistaan kokouksen puheenjohtajaksi valitun Jan Furstenborgin johdolla.

Kokous hyväksyi suuremmitta puheitta vuosien 2018–2019 toimintakertomukset ja tilinpäätökset.

Jäsenmaksuksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle 2020–2022 hyväksyttiin 10 euroa. Saman aikavälin toimintasuunnitelma ja talousarvio saivat myös kokousväeltä hyväksynnän.

Puheenvuoroissa korostettiin, että Suomen Wanhojen Toverien on elettävä ajassa, mutta myös uudistuttava. Toiminnan tulee olla mahdollisimman epämuodollista ja vapaata byrokratiasta. Vilkasta keskustelua herätti kysymys siitä, pitäisikö paikalliskerhojen jatkossa rekisteröityä yhdistyksiksi. Voisivatko rekisteröityneet yhdistykset olla SWT:n jäseniä? Muun muassa Pääkaupungin Wanhat Toverit on jo rekisteröitynyt.

Paineita rekisteröitymiseen ovat ajaneet tiedot siitä, että pankit eivät enää hyväksy rekisteröitymättömiä kerhoja tilinpitäjiksi. Taloudenhoitaja Kari T. Ahonen korosti, ettei kerhojen ole pakko rekisteröityä. Ahosen mukaan SWT kuitenkin valmistelee mallisäännöt helpottamaan mahdollisia rekisteröitymisiä.

50-vuotisjuhlavuosi ensi vuonna

 

Anna-Kati Mattila esitti, että kerhot voisivat tehostaa sosiaalisen median käyttöä toiminnassaan ja keskinäisessä kanssakäymisessään.

Puheenjohtaja Kari Salmi kertoi, että Wanhojen Toverien asema puolueen sisarjärjestönä vahvistettiin SDP:n elokuun puoluekokouksessa. Salmi peräänkuulutti uusien jäsenten hankintaa tovereiden toimintaan.

Suomen Wanhojen Toverien perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Juhlavuotta on suunniteltu vietettäväksi retkeily- ja kulttuuripäivien yhteydessä. Ne pidetään Helsingissä. Helsinkiläisten kerhojen valmistelussa pohditaankin, miten tapahtumat voitaisiin yhdistää. Harkinnassa on yhden päivän tapahtuma.

Juhlavuoden suunnitelmissa on myös 50-vuotishistoriikki.